Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Isnin, 26 November 2012

PINDANG IKAN



Bhn2
ikan ikut suka
2 biji bawang besar (belah 6)
4 ulas bawang putih (hiris kasar)
1 cm halia (1/2 diracik memanjang)
1 cm kunyit hidup (1/2 diracik memanjang)
2 biji cili besar merah hijau/cili api pun boleh
2 batang serai..diketuk
sedikit belacan..sikit je..
air asam jawa secukupnya
air secukupnya
minyak utk menumis
garam secukup rasa
1 sdt maggi secukup rasa..jika suka

Cara2
-tumbuk 1/2 halia, 1/2 kunyit hidup n belacan
-pijarkn minyak..tumis halia, kunyit yg diracik memanjang tadi..hngga kekuningn
-masukkn bawang putih, bawang besar n serai..hngga bawang layu
-masukkn halia,kunyit,belacan yg ditumbuk tadi..hngga naik bau
tuangkn air asam jawa n tambah air secukupnya
-tambah garam, maggi secukup rasa..
-setelah kuah mendidih masukkn lada besar/cili api, ikan ..dgn api sederhana
-setelah mendidih..padamkn api...taraaaaaa siappp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAA..........................


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...