Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Sabtu, 6 April 2013

KEK GULA HANGUS

Assalamualaikum n slm sejahtera semua..lm x msk kek ni... belek2 buku resepi lama kk noly.. trpndang le resepi lama ni n kebetuln dlm N3 kk noly pn xde lagi menu ni... resepi lama kek ni xyah diperap pun.. tapi rata2 resepi rkn2 diperap dulu, jadi kk noly pun try le perap sekejap.. dn ni le upernya... okey kita tgk resepi n picnya...




Bhn2

6 biji telur
6 sdb butter
2 cawan gula pasir / 500 gm (kemanisan ikut suka, kak noly guna 400 gm je)
2 cawan air suam / 500 ml
2 cawan tepung gandum / 500 gm
1/2 cawan / 125 ml susu cair
2 sdt bicarbonat soda
sedikit esen vanila ( ni kk noly sngaja letak sbb suka dgn bau vanilla) xde pun okey






Cara2

-gula pasir digoreng hngga perang.. kemudian tuangkn air suam,,kacau hngga gula hancur n masukkn butter..biarkn sejuk
-tepung diayak brsama2 ngan bikarbonat soda..ketepikan
-pukul telur hngga kembang.. kemudian masukkn esen vanila
-masukkn tepung yg diayak brsama2 b.soda.. sedikit2 n gaul rata..
-kemudian masukkan susu n gula hangus.. kacau rata.. perap selama 1 jam (ni 1st time perap, dulu2 dgn mnggunakn resepi yg sama, kk noly x perap pn..ttp sama jadinya n cantik
-bakar kek dgn suhu 160'c selama 1 jam or hngga kek masak or ikut kesesuaian oven masing2
-pd 1/2 jam pertama kak noly gunakn api bawah saja.. lps tu baru le gunakn api ats bawah hngga kek msk)






SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAA...................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...