Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Isnin, 24 Jun 2013

BANDOS/GANDOS

Assalamualaikum n slm sejahtera semua  pengunjung CRN.. haaa ada x sapa2 tahu resepi menu ni..kuih tradisional keturunan jawa n trkenal di kg kk noly, Muar Johor.. ank2 keturunan jawa, msti tau menu ni.. sebenarnya menu ni ada acuan yg trsendiri..tapi mn nk cari acuan ni sekarang kn, lebih2 lagi di bumi Kelantan ni....nak tahu acuan kuih ni berbentuk 'D' or separa bulatan..tapi kk noly trpaksa gunakn acuan kuih cara dek tringin tramat nk mkn kuih ni..guna le mn2 acuan yg ada kt umah ..jom kita tgk resepinya..




Bhn2

2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut (cari yg agak muda n ambil yg putih)
1 cawan santan/air biasa (kk noly letak santan, nk bagi lemak sikit)
air hangat secukupnya/air biasa pun okey
garam secukup rasa (biar rs lemak2 okey)



Cara2

*panaskn oven n acuan yg siap digris mnyak
*gaul semua bhn2 di atas..agk2 mcm nk buat lempeng / kuih cara
*tuang penuh adunan dlm acuan.. tunggu hngga msk..
*buat hngga habis ..setiap kali nk masukkn adunan baru, gris dulu acuan dgn mnyak..
*jika dibakar atas api dapur lagi ngam..lebih tradisional..ada kesan hangit sikit2 dikuih tu..
*dihidangkn brsama2 sambal tumis, rendang daging or ayam..or cicah dgn apa2 pun sdp..


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA...............

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...